خشم چیست؟

خشم چیست؟

خشم را می‌توان به‌عنوان یک هیجان شدید و قوی در پاسخ به احساسات مخالف و خصمانه با کسی یا چیزی توصیف کرد. عدم کنترل خشم می‌تواند باعث انفجار روحی یا رفتارهای پرخاشگرانه شود.

خشم چیست؟ چه زمانی انسان خشمگین می‌شود؟ خشم، احساسی است که پاسخ جنگ یا گریز را در ما تحریک می‌کند. غدد فوق کلیوی هورمون‌هایی مثل کورتیزول و آدرنالین تولید می‌کنند. این هورمون‌ها ضربان قلب و فشارخون را افزایش می‌دهند. درنتیجه بدن را برای پاسخ‌دهی در شرایط سخت و هیجانی آماده می‌کنند.

کارکرد خشم چیست؟

خشم در واقع سلاحی است که هر فرد برای مراقبت از خود و بقا به آن مسلح شده است. البته ما نباید فراموش کنیم که آنچه کاملاً طبیعی است احساس خشم است و نه پرخاشگری. خشم یک هیجان کاملاً طبیعی است که از ما در برابر خطرهای مختلف مراقبت می‌کند. خشم نوعی پیام به دیگران است که به حدومرزهای ما احترام بگذارند.

تفاوت خشم و پرخاش چیست؟

خشم یک احساس است و پرخاشگری یک رفتار. ما باید به خود برای تجربه احساسات مختلف حق دهیم، اما نمی‌توانیم خود را مجاز به هر رفتاری بدانیم. خشم لزوماً نباید به پرخاشگری منتهی شود و به شیوه‌های مختلفی ابراز می‌شود.

علت خشم چیست؟

  • ویژگی های سرشتی: مانند بالا بودن هورمون آدرنالین در خون، تحریک پذیری بالا، آسیب‌های شخصیتی از جمله شخصیت‌های خودشیفته یا شخصیت‌های ضد اجتماع
  • تغییرات درونی: رفتارهای غیر منصفانه و بی عدالتی‌ها، ضعف یا ناتوانی جسمی و روحی و ناتوانی اراده در افراد، احساس تحمیل شدن افکار و عقاید و زورگویی دیگران، تهمت، تحقیر، مسخره شدن و فریب خوردن از دیگران، محدودیت‌های شدید و موانع رسیدن به خواسته‌ها، ضعف حواس، آسیب‌ها و خسارت‌های مالی و جسمی و روحی وارد شده بر انسان و تحمل کم نسبت به یاس و نا امیدی همگی می‌توانند از علل به وجود آورنده‌ی خشم باشند.
  • حوادث و اتفاقات بیرونی: مانند ترافیک، آلودگی هوا، مصرف غذاهای پر چرب، شور و تند، تماشای فیلم‌های خشن یا گوش دادن به موسیقی تحریک کننده می‌توانند باعث ایجاد خشم در افراد بشوند.

مراحل ابراز خشم:

خشم دارای ۳ مرحله می‌باشد که کنترل خشم تنها در مرحله‌ی پیش از خشم ممکن است.

  1. مرحله پیش از خشم: در این مرحله یک اتفاق درونی یا بیرونی باعث رنجش و دلخوری فرد شده و منجر به برانگیختگی بدنی وی می‌شود. افزایش ضربان قلب، احساس گرما و داغی، تنفس سطحی و تند که لازم است فرد خود را آرام نموده و با این علائم مقابله کند تا وارد مرحله‌ی خشم نشود. استفاده از فنون توجه برگردانی و فنون آرام سازی مانند تن آرامی و همچنین شناسایی افکار منفی و غیر منطقی نیز در این مرحله بسیار مفید است.
  2. مرحله خشم: فرد ممکن است با داد و فریاد، توهین و ناسزا، هل دادن، پرت کردن، شکستن، حمله کردن و کتک زدن عصبانیت خود را نشان دهد. کنترل خشم در این مرحله بسیار سخت است.
  3. مرحله پس از خشم: فرد پس از تخلیه ی خشم احساس آرامش یا رهایی، احساس گناه و پشیمانی، ترس از تلافی و انتقام و یا احساس شرم و خجالت می‌کند.

خشم یا ترس؟

ترس و خشم دو حالت روانی اند که در برابر موقعیت‌ها و رویدادهای تحریک‌کننده به وجود می‌آیند. ترس به عنوان یک نگرانی از موقعیت‌ها یا رویدادهای پیشرونده است. خشم به عنوان یک واکنش قوی‌تر به تهدید یا تحریک موجود در محیط توصیف می‌شود. گاهی مبنای خشم ما ترس هایمان است در واقع برخی مواقع خشم واکنشی در برابر ترس است.

برای اطلاعات بیشتر ویدیو زیر را ببینید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *