اضطراب و اختلالات اضطرابی
اضطراب (Anxiety) نوعی هیجان شدید همراه با حالت ناخوشایند و آشفتگی درونی است. فرد مبتلا به این حالت اغلب از رویدادهای قابل پیشبینی در آینده که میتوانند نوعی تهدید محسوب شوند، میترسد.
اضطراب یکی از شایعترین حالات هیجانی است و زیر مجموعه اغلب اختلالات روانی محسوب میشود. این حالت بر تعداد زیادی از افراد تاثیر میگذارد. اغلب آن را به شکل ناراحتی، استرس شدید و نگرانی تجربه میکنند که زندگی روزمره فرد به میزان قابل توجهی دچار مشکل خواهد شد.
وجود مقدار کمی اضطراب در موقعیتهای استرسزا طبیعی است، اما در صورتی که این حالت هیجان مداوم و ناسازگار باشد میتواند خبر از یک اختلال روانی بدهد.
اضطراب چیست؟
اضطراب (Anxiety) یک حالت نگرانی، ناراحتی و استرس شدید است که به صورت موقتی در برابر موقعیتهای استرسزا و ناخوشایند ایجاد میشود. به عنوان مثال وقتی قرار مصاحبه شغلی، نوبت دکتر یا امتحان مهمی دارید.
در واقع این حالت هیجان را باید پاسخ طبیعی بدن به ترس، تهدید و استرس دانست. از همینرو لزوما چیز بدی نیست. از طرفی این نوع هیجان میتواند شما را در برابر خطرات هوشیار نگه دارد یا با تحریک لازم باعث تلاش بیشتر شود.
اما زمانی که سطح بالای اضطراب بر تمرکز، خواب و انجام کارهای روزمره زندگیتان اثر بگذارد، به نحوی که کنترل کردن آن برایتان دشوار باشد، نشان دهنده مشکل سلامت روان است.
آیا منظور از اضطراب همان اختلالات اضطرابی است؟
حالات هیجانی شدید همیشه به معنی اختلالات اضطرابی (anxiety disorders) نیست. این نوع اختلالات از شایعترین بیماریهای سلامت روان هستند که تاثیرات قابل ملاحظهای بر زندگی فرد میگذارند. درواقع افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی ترسهای مداوم دارند که باعث ناراحتی میشود و شما را از انجام کارهایی که میخواهید و باید انجام دهید باز میدارد.
انواع اختلالات اضطرابی (anxiety disorders) عبارتند از:
- اختلال اضطراب فراگیر: نگرانی بیش از حد و غیرقابل کنترل در مورد مسائل روزمره مانند سلامتی، کار یا امور مالی
- اختلال اضطراب اجتماعی: اختلالی که باعث میشود افراد از ترس از خجالت یا طرد شدن از موقعیتهای اجتماعی یا عملکردی اجتناب کنند.
- اختلال هراس: دورههای شدید ناگهانی ترس هستند که فرد دائما نگران حملات بیشتر است و از موقعیتهایی که ممکن است حملات پانیک رخ دهد، اجتناب میکند.
- آگورافوبیا: اجتناب از موقعیت های خاص به دلیل ترس از حمله پانیک. آگورافوبیا اغلب با اختلال هراس همراه است.
- فوبیای خاص: ترس هایی که فقط در یک موقعیت خاص اعمال می شود، مانند ترس از: حیوانات، حشرات، مکان ها یا افراد. به عنوان مثال، کلاستروفوبیا ترس از فضاهای بسته یا محدود است.
- اختلال وسواس فکری اجباری (OCD): افکار و تکانه های ناخواسته (وسواس) باعث ایجاد رفتارهای تکراری و روتین به عنوان راهی برای مقابله با اضطراب می شود.
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): زمانی که احساس ترس پس از تجربه یک رویداد آسیب زا زندگی از بین نمی رود. این شامل خاطرات ناراحت کننده، کابوس و مشکلات خواب است.
علائم حالات هیجانی شدید را بشناسید!
اگر برای شما هم سوال پیش آمده علائم اضطراب چیست باید بگوییم نشانههایی که افراد پس از ابتلا به هیجان شدید از خود نشان میدهند اغلب با یکدیگر متفاوت است. برخی از آنها اغلب با بیماریهای زمینهای اشتباه گرفته میشوند. تنها یک متخصص سلامت روان میتواند به شما در شناخت این علائم کمک کند.
نشانههای روانی
اصلیترین علامت حالات هیجانی شدید عدم کنترل ترس و نگرانی است. درواقع شما غرق افکار مضطربانه خود میشوید. دیگر علائم روانی عبارتند از:
- دلهره
- سرگیجه
- احساس ترس
- تحریک پذیری
- عدم تمرکز کافی
- احساس جدایی از دنیای اطراف
نشانههای فیزیکی
- بیقراری
- سبکی سر
- حالت تهوع
- تعریق شدید
- تکرر ادرار
- وحشت زدگی
- مشکل در خواب
- بالا رفتن ضربان قلب
- تنفس سریع و پی در پی
- پاهای لرزان و احساس سوزن سوزن شدن دست و پا
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
زمانی که علائم اضطراب بر زندگی روزمره شما اثر میگذارند، حتما با روانشناس یا یک روانپزشک صحبت کنید. دریافت کمک حرفهای باعث کنترل و مدیریت حالات هیجانی شدید و کاهش اثرات آن بر زندگی شما خواهند شد.