احساس تنهایی و راههای مقابله با آن
احساس تنهایی چیست؟ آیا تا به حال در دنیا احساس تنهایی کردهاید؟ همه ما تنهایی را تجربه میکنیم. وقتی دوران سختی را سپری میکنید و احساس میکنید کسی نیست که برای حمایت به او مراجعه کنید، مشکل است که از پس آن برآیید. ایالات متحده با مشکل بزرگی پیرامون انزوا، تنهایی و چالشهای مرتبط با آن مواجه است. یک مطالعه نشان داد که از بین جوانان در ایالات متحده، ۲۵٪ هیچ دوستی ندارند که به آنها اعتماد کنند. این مشکلی است که در جامعه ما نیز فراگیر شده است و باید برای کمک به سلامت روان جامعه مورد توجه قرار گیرد. احساس تنهایی یک سیگنال است که به ما هشدار میدهد در برآورده کردن یک نیاز اساسی انسانی که نیاز به دلبستگی و ارتباط اجتماعی است، دچار مشکل شدهایم. درست مانند احساس گرسنگی که به ما برای خوردن غذا انگیزه میدهد. به این ترتیب، تنهایی ما را به تقویت روابط اجتماعی سوق میدهد. نکته این است که مغز انسانها، انزوای درک شده را به عنوان تهدیدی برای بقا تفسیر میکند. در نتیجه، زمانی که احساس تنهایی میکنید، مغز شما وارد حالت دفاعی میشود. ضمیر ناخودآگاه شما نسبت به تشخیص دوستان از دشمنان بسیار هوشیار میشود و باعث میشود تهدیدها را حتی در جایی که وجود ندارند درک کند. به عنوان مثال، مغز ممکن است یک رفتار بیضرر (مثلاً دوستی که فراموش کرده تماس شما را پاسخ دهد) را به عنوان یک حمله شخصی تفسیر کند. اولین قدم مهم برای مقابله با تنهایی این است که این سیگنال هشدار را درک کنید و آگاهانه به راههایی که تنهایی ممکن است افکار شما را در مورد افراد دیگر تحریف کرده باشد آگاه شوید و به مرور از این احساس گذر کنید.
هفت نکته برای گذر از تنهایی:
۱- بپذیرید که احساس تنهایی طبیعی و فراگیر است:
فقط دانستن اینکه دیگران در سرتاسر جهان همین احساس تنهایی را تجربه میکنند میتواند مفید باشد. طبق تحقیقات حدودا۴۰٪ از افراد در جمعیت بالینی در یک مقطع زمانی احساس تنهایی کردهاند. این عدد ممکن است به ظاهر زیاد به نظر برسد، با وجود اینکه اینترنت و شبکههای اجتماعی برقراری روابط را آسانتر از همیشه کرده است، اما این یک احساس ذهنی است. ممکن است احساس تنهایی کنید حتی اگر دوستان و فرزندان زیادی دارید. بنابراین اگر به دنبال پاسخی برای مقابله با این تنهایی در زندگی خود هستید، توجه داشته باشید که که میلیونها نفر دیگر نیز همین احساس را دارند. این احساس عادی، احساسی است که تقریباً همه انسانها حداقل در یک مقطع زمانی آن را تجربه میکنند، و این چیزی است که شما میتوانید بر آن غلبه کنید.
۲- اثرات احساس تنهایی را بشناسید تا بتوانید با آنها مبارزه کنید:
تنهایی را می توان حس کرد. مطالعات نشان میدهند که تنهایی میتواند باعث شود احساس سردی بیشتری نسبت به اطرافیانتان داشته باشید، کلسترول و فشار خون را افزایش داده و حتی میتواند عملکرد صحیح سیستم ایمنی را متوقف کند. همچنین تنهایی می تواند خواب شما را مختل کند. از آنجایی که بدن شما را در حالت “هشیاری بالا” قرار میدهد، می تواند شما را مستعد مشکلات خواب کند. بیخوابی و عدم استراحت واقعی هر دو میتوانند نتیجه تنهایی باشند. تنهایی منجر به عادتهای خود ویرانگر میشود. سوءمصرف مواد مخدر، عادات قمار، و سایر اقدامات خود ویرانگر همگی با تنهایی مرتبط هستند. یافتن درمانی برای تنهایی میتواند در وهله اول از ایجاد این عادات جلوگیری کند. همچنین می تواند برای رسیدگی به پیشگیری از خودکشی مهم باشد. در نهایت، تنهایی می تواند بر سلامت روان شما تأثیر مخرب و شگرفی بگذارد. با افزایش این احساس، افسردگی نیز افزایش مییابد. یکی از نشانههای اصلی افسردگی این است که دیگر نمیخواهید کارهایی را انجام دهید که قبلاً از آن لذت میبردید، از جمله وقتگذرانی با دوستانتان. اگر فکر میکنید احساس تنهایی شما ممکن است بخش کوچکی از یک مشکل بزرگتر باشد، باید به دنبال کمک گرفتن از یک متخصص روانشناس باشید.
۳- به دنبال کمک حرفه ای باشید:
ملاقات با یک دکتر روانشناس یکی از مفیدترین گامهایی است که میتوانید برای غلبه بر تنهایی و مشکلات اساسی که ممکن است وجود داشته باشد بردارید. عوامل پشت سر احساسات خود را کشف کنید. سایر مسائل مربوط به احساسات شما نیز در این حالت قابل حل شدن است.
۴- روابط موجود خود را پرورش دهید:
تنهایی میتواند باعث شود که از روابط خود دور شویم و یک سیکل معیوبی بوجود بیاورد که هر روز بدتر شود. با پرورش روابطی که در حال حاضر دارید، می توانید خود را در مسیری قرار دهید که یاد بگیرید چگونه با این احساس کنار بیایید. وقتی افرادی که زمانی دوستشان داشتید یا با آنها ارتباط داشتید احساس دوری میکنند، برداشتن اولین قدم برای تقویت این پیوندها دشوار است. در اینجا چند ایده برای رابطه و پیوند مجدد وجود دارد:
- هر روز (یا هفته) زمانی را برای تماس یا ملاقات با یک دوست برنامهریزی کنید.
- کسی را برای ناهار بیرون دعوت کنید.
- در صورت امکان با همسایگان گفتگو کنید.
- از رسانههای اجتماعی برای برقراری ارتباط مجدد با افرادی که به دلیل زمان یا مسافت ارتباطتان را با آنها از دست دادهاید، استفاده کنید.
- به یک گروه یا باشگاه با علایق مشترک بپیوندید.
۵- خودگویی مثبت را تمرین کنید:
ممکن است بپرسید خلاص شدن از خودگویی منفی چه تاثیری بر تنهایی دارد، اما این دو در کنار هم هستند.
سعی کنید این افکار را در دست بگیرید و در عوض آنها را با یک پیام مثبت جایگزین کنید.
۶- برای غلبه بر احساس تنهایی یک سرگرمی پیدا کنید:
بیحوصلگی بر احساس تنهایی میافزاید. اگر در حال حاضر با احساس تنهایی یا انزوای اجتماعی دست و پنجه نرم می کنید، درمانش این نیست که خودتان هر شب فیلم تماشا کنید. در عوض، چیزی پیدا کنید که وقت شما را پر کند. اطمینان حاصل کنید که چیزی که انتخاب میکنید جنبه اجتماعی داشته باشد. برای مثال گرفتن عکس در پارک و پیوستن به یک گروه داوطلبانه هر دو گزینههای خوبی هستند. کمی زمان بگذارید تا گزینههای سرگرمی بیشتری را بررسی کنید و سپس به آنجا بروید.
۷- فرصتهای داوطلبانه را بیابید:
یکی از راههای مبارزه با تنهایی، قرار دادن خود در مکانهایی است که میتوانید با افراد جدیدآشنا شوید. به همین دلیل است که مردم به مکانهایی مانند رستورانها و کلوبها میروند، درست است؟ اما گاهی اوقات صرفا بیرون رفتن و حضور داشتن در مکانهای عمومی در حالی که در خود فرورفتهاید مفید واقع نمیشود، بهویژه برای افرادی که تجربهشان با مسائلی مانند کمرویی یا اضطراب اجتماعی بدتر میشود. با داوطلب شدن، نه تنها خود را در مکانی قرار میدهید که بتوانید با افراد ملاقات کنید، بلکه روی یک کار نیز متمرکز خواهید شد. این می تواند به جلوگیری از احساس ناخوشایندی که ممکن است در صورت نداشتن هدف خاصی ایجاد شود، کمک کند. همچنین اگر در تلاش برای یافتن معنای زندگی خود هستید، می تواند چیزی را به شما بدهد که منتظر آن باشید. یکی دیگر از چیزهای عالی در مورد داوطلب شدن این است که افرادی که ملاقات می کنید احتمالاً علایق شما را به اشتراک میگذارند. به عنوان مثال، اگر عاشق حیوانات هستید، ممکن است در پناهگاههای محلی داوطلب شوید. اینجا مکانی است که مطمئناً افراد دیگری که همچون شما حامی حیوانات هستند و با شما علایق نسبتا یکسانی دارند را ملاقات خواهید کرد که میتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. اگر با دیگرانی باشید که کارهای مشابه شما را دوست دارند، ارتباط بسیار آسانتر خواهد بود.